Teamtraining rol- en taakverantwoordelijkheid raadsleden Lokaal Belang

De metafoor van de houthakker…..

Op zijn eerste dag bij zijn nieuwe werkgever ging de houthakker enthousiast aan het werk. Hij kapte achttien bomen. De volgende dag stond hij wat vroeger op, vastbesloten om het nog beter te doen. Hij kapte vijftien bomen. “Ik zal wel moe zijn”, dacht hij. “Morgen gaat het vast weer beter. ”De volgende dag kapte hij er negen, daarna vijf en de laatste dag was hij de hele middag bezig om zijn tweede boom te kappen. Ongerust over zijn toekomst bij het bedrijf ging hij naar zijn leidinggevende en die vroeg hem: ”Wanneer heb je voor het laatst je bijl geslepen? ”Hij antwoordde: “Slijpen? Ik heb geen tijd gehad om te slijpen, want ik heb het veel te druk met kappen.”

Een bekend metafoor waarbij het voor iedere organisatie / individu goed is om door zelfreflectie en evaluatie de bijl scherp te houden. Voor werken binnen een fractie is dit net eender. Na een goed jaar van meedraaien in de fractie in de gemeente Zevenaar is het ook voor ons als fractie goed om ‘de bijl scherp te houden’. Maar hoe doe je dat dan?

In gesprek met het bestuur is de fractie op een teamtraining geweest. Begin april 2019 hebben alle fractieleden (raadsleden en commissieleden) een training gehad met als hoofdthema ‘Rol- en taakverantwoordelijkheid’. Op een van de prachtigste plekken die onze mooie gemeente kent hebben wij onszelf bovenstaande kritische vragen gesteld over deze thema’s. Hierbij zijn ook de resultaten met elkaar besproken en welke rol wij als fractie maar ook als individu hierin hebben.

De trainer Peter Gelens heeft inzicht gegeven in de kwaliteiten van deze fractie. Door gebruik te maken van de methodiek ‘Insights Discovery’ is er snel een beeld opgesteld van de verschillende individuen die samen de fractie maken.

Door deze als het ware over elkaar heen te leggen ontstond een mooi en compleet beeld van onze gezamenlijke kwaliteiten. Dat is mooi, zou je zeggen maar daarna zijn wij de diepte ingegaan:

‘Hoe bereiken wij als fractie samen meer voor deze inwoners?’ Vragen als: Hoe gaat het samen in de coalitie? – Behalen we onze doelen? – Zitten we goed in lijn met het verkiezingsprogramma? – zijn voorbij gekomen. Maar ook juist veel persoonlijke vragen zijn ter tafel gekomen, waarbij bijvoorbeeld de individuele betrokkenheid en inzet beoordeeld is.

Concrete adviezen zijn ook besproken: door tijdens de behandeling binnen de fractie iedere ‘kleur’ aan bod te laten komen, kan ieder gezichtspunt tot z’n recht komen. Juist deze verschillende gezichtspunten maken onze voorbereidingen sterker en beter.

Leerzame noties die ons als fractie, maar dus ook als individuele raadsleden, in de nabije toekomst onze inzet kunnen verscherpen.

Deel dit: