Informatieavond dorpsraad Lathum

Goed bezochte informatie avond op donderdagavond 9 mei 2019 door de Dorpsraad in Lathum.

Er is een presentatie gegeven over de uitkomsten van een leefbaarheidsonderzoek door HAN studenten met als resultaat dat de inwoners in Lathum over het algemeen erg tevreden zijn met hun leefomgeving. Men mist nog wel een vaste ontmoetingsplek en er moeten woningen bij komen voor jongeren c.q starters maar ook voor senioren die kleiner willen gaan wonen. Dit kunnen zowel huur- als koopwoningen zijn.

Verder is er informatie en uitleg gegeven over de mogelijk te plaatsen windturbines die het waterschap wil gaan plaatsen in de rookpluim van de AVR te Duiven.

Er heerst veel angst en bezorgdheid over de mogelijke gezondheidsgevolgen die deze windturbines kunnen veroorzaken bij westenwind waarbij de rookpluim van de AVR zal neerslaan door de wieken van de windturbines die let wel 220 meter hoog reiken. Deze verspreidde rook zal over de grond niet alleen het dorp Lathum bereiken maar ook via de Rhederlaag het Riverparc en Giesbeek. Men herinnert zich nog 15 jaar geleden de melk van de koeien rond de AVIRA die niet mocht worden geleverd aan de zuivelindustrie omdat deze te veel dioxine bevatte.

Bij de hoorzitting in Duiven zal de Lathumse bevolking van zich laten horen.

Namens de gemeente waren Wethouder Anita van Loon en Ambtenaar Lenie Thuss aanwezig.

Wethouder van Loon sprak namens de gemeente over de leefbaarheid, mogelijke kleinschalige woningbouw maar ook over het dreigende tekort in het sociaal domein. Verder gaf de wethouder aan dat ze open staat voor het bespreken van zaken die het dorp en hun inwoners raken mede omdat ze twee dorpen heeft als haar aandachtsgebied in de gemeente Zevenaar waaronder Lathum.

De stand van zaken rond de Koppenwaard is besproken en hoe deze zal moeten passen in het Rivierklimaatpark IJsselpoort samen met de Rhederlaag. Bij de Rhederlaag werd ook de werkgroep IGOR besproken met alle betrokken stakeholders en hoe deze verder gaan om de Rhederlaag in te richten naar de wensen van deze werkgroep.

Andre Bulten.

Deel dit: